Monday, April 22, 2019

Sunt multe vinuri care imi plac de la Budureasca


Fiind considerat unul dintre cele mai vechi soiuri de struguri de pe meleagurile noastre, Tamaioasa Romaneasca este o varietate dulce, cu un parfum caracteristic, ce produce vinuri la fel de aromate, preferate de impatimitii sortimentelor romanesti. Desi este consemnat in tara noastra inca de acum doua milenii, originile sale au fost descoperite a fi localizate in zona Greciei antice, gustul acestora fiind recunoscut in tot bazinul Marii Mediterane.

Astfel, odata cu aparitia colonistilor greci si mai ales, odata cu invazia romanilor a teritoriilor est europene, multe dintre produsele specifice acestora au ajuns la randul lor in tara noastra, acest sortiment fiind unul dintre ele. In ceea ce priveste nivelul de productivitate al vinului, desi este cultivat in marea majoritate a domeniilor viticole din zona noastra, suprafata totala nu depaseste 1000 de hectare, lucru datorat nivelului relativ scazut de productivitate ce caracterizeaza Tamaioasa Romaneasca. Avand recolte de aproximativ 10 tone/hectar, acesta este cultivat cu succes in zone precum Cotnari, Husi sau Dealu Mare, tot acestea fiind si unele dintre cele mai reputabile astfel de incinte de producere a vinului.

Caracteristici ale vinului

Fiind usor influentat de conditiile climaterice, acest soi este intotdeauna unul dintre primele culese de catre viticultori, datorita faptului ca in momentul in care ajunge la nivel de supracoacere, productia poate scadea si la jumatate din cantitatea preconizata.

Totusi, fiind o varietate utilizata la producerea vinului dulce, avantajul mentinerii ciorchinelui mai mult decat norma acceptata rezulta in demararea procesului de stafidire a boabei, lucru care poate duce la cantitati de zahar de aproape 300 grame/litru, caracteristica ce da nastere unui vin cu o aroma concentrata, plina de savoare. De asemenea, desi gustul placut va poate induce in eroare, nivelul de alcool este unul mediu pentru un vin, acest soi fiind unul dintre cele preferate pentru a fi supus procesului de maturare in sticle timp de mai multi ani, lucru posibil datorita aromelor caracteristice, care se pastreaza chiar si intr-un interval mai lung.

Cum se serveste acest tip de vin

Ca si caracteristici coloristice, Tamaioasa Romaneasca este un vin cu nuante de chihlimbar, si un gust profund dulceag, ce poate fi asemanat cu florile de tei sau de salcam si fagurii de miere. Ca si indicatii de asociere, nivelul ridicat de zahar il recomanda indeosebi pentru deserturi sau chiar servirea ca atare, fiind unul dintre sortimentele apreciate pentru calitatile gustative ce nu trebuiesc neaparat puse in valoare de catre un alt preparat.

De asemenea, din aceleasi motive, indicatia este de a fi servit la o temperatura usor mai rece decât media de 10-12 grade recomandata uzual varietatilor albe. Nu in ultimul rand, servirea din pahare cu picior, in forma de lalea, vor potenta atat mirosul resimtit la primul contact cu bautura, cat si experienta gustativa data de inflexiunile florale dulci ce deosebesc acest sortiment de alte tipuri de vin alb.


No comments:

Post a Comment