Scleroza multipla o afectiune care apare din ce in ce mai des la tot mai multe persoane este o boala autoimuna, fiind una dintre cele mai commune boli ale sistemului nervos central.
In cazul sclerozei multiple, creierul este cel care intampina dificultati in a receptiona mesajele transmise de restul corpului, boala avand diferite simptome in functie de cat de severa este, de la usor disconfort la un handicap complet.
Boala prezinta mai multe simptome, printre care, principalele sunt: vedere incetosata putand ajunge pana la pierderea vederii, pierderea echilibrului, probleme motorii si scaderea capacitatilor musculare, rigiditate si spasme musculare, senzatie de furnicaturi sau intepaturi de ac, amorteli, senzatii de electrizare, oboseala si ameteli, incontinenta urinara, simptome precum depresia, mania sau anxietatea.
Printre formele de scleroza multipla se numara:
-scleroza multipla recurent-remisiva, cu simptome ce apar si dispar in decursul timpului
-scleroza multipla primar-progresiva, boala progreseaza constant de la inceput
-scleroza multipla secundar-progresiva, manifestandu-se ca scleroza multipla recurrent-remisiva, cu perioade de agravare urmate de perioade de revenire
-scleroza multipla progresiva cu recurente, boala se manifesta in pusee
Acum ca am aflat cum se manifesta si care sunt formele sclerozei multiple, pe doctormit.ro poti citi despre cauzele sclerozei multiple.
Din pacate aceasta boala este foarte imprevizibila si din acest motiv nu se stie cu siguranta ce anume declanseaza boala. Cel mai frecvent a fost intalnite la persoane ce au varste cuprinse intre 20 si 50 de ani, insa nu este o regula, deoarece au fost diagnosticati cu aceasta boala atat persoane varstnice, cat si copii.
Cu toate acestea, sunt si cateva cause care stau la baza declansarii acestei boli, printre care:
-sistemul imunitar pentru ca aceasta are un rol foarte important in scleroza multipla pentru ca ataca mielina. Ca urmare a pierderii stratului de mielina pot aparea tulburari fiziologice la sistemul nervos central care duc la aparitia sclerozei multiple
-mediul inconjurator si nutritia. Conform statisticii, persoanele care locuiesc in zone cu vreme calduroasa, primesc mai mult soare, asta traducandu-se prin mai multa vitamina D, ceea ce duce la reducerea riscului de scleroza multipla
-genetica. Aceasta sugereaza ca incidenta sclerozei multiple printre membrii familiei de gradul I este mai ridicata, iar riscul aparitiei acestei afectiuni este de doua ori mai mare la femei decat la barbati
-infectiile virale sau bacteriene cat si alti patogeni pot declansa raspunsul imun care poate duce la scleroza multipla
Exista si cateva metode de a trata pacientii care sufera de scleroza multipla prin care se urmareste imbunatatirea independeti mersului, a tonusului muscular, a vitezei de mers, a mobilitatii, imbunatatirea calitatii vietii, imbunatatirea spasticitatii.
Prin aceasta recuperare se asigura toate avantajele antrenamentului locomotor, functiile de antrenament, facilitatile de cercetare si evaluare ale pacientilor cu scleroza multipla.
Afla mai multe detalii despre subiect din urmatorul videoclip Doctormit:
No comments:
Post a Comment