Fiind considerat unul dintre cele mai vechi soiuri de struguri de pe
meleagurile noastre, Tamaioasa Romaneasca este o varietate dulce, cu un parfum
caracteristic, ce produce vinuri la fel de aromate, preferate de impatimitii
sortimentelor romanesti. Desi este consemnat in tara noastra inca de acum doua
milenii, originile sale au fost descoperite a fi localizate in zona Greciei
antice, gustul acestora fiind recunoscut in tot bazinul Marii Mediterane.
Astfel, odata cu aparitia colonistilor greci si mai ales, odata cu invazia
romanilor a teritoriilor est europene, multe dintre produsele specifice
acestora au ajuns la randul lor in tara noastra, acest sortiment fiind unul
dintre ele. In ceea ce priveste nivelul de productivitate al vinului, desi este
cultivat in marea majoritate a domeniilor viticole din zona noastra, suprafata
totala nu depaseste 1000 de hectare, lucru datorat nivelului relativ scazut de
productivitate ce caracterizeaza Tamaioasa Romaneasca. Avand recolte de
aproximativ 10 tone/hectar, acesta este cultivat cu succes in zone precum
Cotnari, Husi sau Dealu Mare, tot acestea fiind si unele dintre cele mai
reputabile astfel de incinte de producere a vinului.
Caracteristici ale vinului
Fiind usor influentat de conditiile climaterice, acest soi este intotdeauna
unul dintre primele culese de catre viticultori, datorita faptului ca in
momentul in care ajunge la nivel de supracoacere, productia poate scadea si la
jumatate din cantitatea preconizata.
Totusi, fiind o varietate utilizata la producerea vinului dulce, avantajul
mentinerii ciorchinelui mai mult decat norma acceptata rezulta in demararea
procesului de stafidire a boabei, lucru care poate duce la cantitati de zahar
de aproape 300 grame/litru, caracteristica ce da nastere unui vin cu o aroma
concentrata, plina de savoare. De asemenea, desi gustul placut va poate induce
in eroare, nivelul de alcool este unul mediu pentru un vin, acest soi fiind
unul dintre cele preferate pentru a fi supus procesului de maturare in sticle
timp de mai multi ani, lucru posibil datorita aromelor caracteristice, care se
pastreaza chiar si intr-un interval mai lung.
Cum se serveste acest tip de vin
Ca si caracteristici coloristice, Tamaioasa Romaneasca este un vin cu
nuante de chihlimbar, si un gust profund dulceag, ce poate fi asemanat cu
florile de tei sau de salcam si fagurii de miere. Ca si indicatii de asociere,
nivelul ridicat de zahar il recomanda indeosebi pentru deserturi sau chiar
servirea ca atare, fiind unul dintre sortimentele apreciate pentru calitatile
gustative ce nu trebuiesc neaparat puse in valoare de catre un alt preparat.
De asemenea, din aceleasi motive, indicatia este de a fi servit la o
temperatura usor mai rece decât media de 10-12 grade recomandata uzual
varietatilor albe. Nu in ultimul rand, servirea din pahare cu picior, in forma
de lalea, vor potenta atat mirosul resimtit la primul contact cu bautura, cat
si experienta gustativa data de inflexiunile florale dulci ce deosebesc acest
sortiment de alte tipuri de vin alb.
No comments:
Post a Comment